AcupunctuurAcupunctuur is het inbrengen van steriele flinterdunne naaldjes op acupunctuurpunten op het lichaam. Deze punten met elk een specifieke kwaliteit, liggen op de energetische banen van het lichaam, de meridianen genoemd. De meridianen kunnen worden gezien als een netwerk van ‘rivieren’ waar de levensenergie (Qi) doorheen stroomt. Deze meridianen staan in verbinding met de organen.

Acupunctuur wordt over het algemeen niet als vervelend ervaren. Als het naaldje op het juiste punt is ingebracht, geeft dat vaak een heel licht tintelend gevoel. Afhankelijk van de klacht blijven de naaldjes 15 tot 30 minuten zitten.

In mijn praktijk werk ik volgens de balans acupunctuur methode ontwikkeld door Dr. Tan.

Pijn en ongemak zijn het gevolg  van een disbalans in het lichaam. Door de natuurlijk balans van het lichaam weer te herstellen, kunnen alle vormen van pijn en lichamelijk ongemak, zowel chronisch als acuut, verdwijnen.

Als aanvulling op de acupunctuur behandeling wordt er, indien nodig, gebruik van gemaakt van moxa-therapie. Moxa wordt vervaardigd uit samengeperst gedroogde bladeren van het bijvoetskruid. Het toepassen van Moxa gebeurt door deze te verhitten en boven een acupunctuurpunt, meridiaan of op een pijnplek te houden, om zo het punt, de energie en/of de doorbloeding te stimuleren. De meeste mensen vinden dit een prettige therapievorm vanwege de doordringende warmte die de Moxa afgeeft.

Omdat kruidentherapie samen met acupunctuur vaak het snelste resultaat geeft, worden er, indien nodig, ook kruidenpreparaten voorgeschreven.